VELIKI ČETRTEK skupaj z velikim petkom in veliko soboto sestavlja velikonočno tridnevje.
Glavno vsebino praznika izraža večerna maša, ki je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo.
In večerna maša v naši župniji se je na letošnji veliki četrtek, kljub še nedokončani notranjščini, odvijala v cerkvi sv. Štefana.

Ob ustreznem evangeljskem odlomku smo se kristjani spominjali, da je Jezus v četrtek, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Pri tej večerji je ustanovil zakrament evharistije in duhovniškega posvečenja, ter učence pozval, naj se ljubijo med seboj. V mašo je vključen tudi obred umivanja nog v spomin na čas zadnje večerje, ko je Jezus umival noge apostolom s čimer je simbolično prikazal, da je služabnik ljudem.

Povezanost med farani, Božja beseda in molitev pa je tisto, kar daje polnost in mir duši na današnji večer.

VELIKI PETEK je edini dan v letu, ko večina krščanskih Cerkva ne obhaja svete maše – na ta dan je samo besedno bogoslužje brez evharistične daritve – v spomin na Jezusovi trpljenje in smrt.

Ste vedeli?
Obredi na VELIKI PETEK so najstarejša in najbolj častitljiva dediščina starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti.✝
Tudi v naši farni cerkvi sv. Štefana (v kateri še vedno potekajo obnovitvena dela) se je letos odvil poseben obred v čast Gospodovemu trpljenju in smrti, ki vernikom pomaga, da se poglobimo v Jezusovo krvavo daritev na križu.

Na veliko soboto poteka več blagoslovov:
🔥 blagoslov ognja,
💧 blagoslov vode in
🍴 velikonočnih jedi.

“Danes zjutraj se nas je približno 22 zbralo ob ognju. Vsak je prinesel v posodi lesno gobo, na katero da blagoslovjeno žerjavico. V paru smo hodili od hise do hise, kjer so nas sprejele prijazne gospodinje s pripravljenim ognjiščem. Na koncu se vse, kar je ostalo v posodi, strese na njivo kot blagoslov za dobro letino.” A.P.

VELIKA SOBOTA je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega češčenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. ✝
Velikonočna jedila so farani prinesli na blagoslov tudi v cerkev sv. Štefana. Takole je izgledalo letos na zadnjem blagoslovu.

Vsaka izmed velikonočnih jedil v košarici pa ima svoj pomen in v družini ustvarjajo Božje okolje.
Je simbol velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci, ter mašne daritve – velikonočne gostije, na katero smo vsi povabljeni.

VELIKA NEDELJA se je začela z vstajenjsko procesijo in obredom vstajenja pri božjem grobu pred izpostavljenim Najsvetejšim. ✝
Na VELIKONOČNI PONEDELJEK pa se spominjamo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs.
V spomin na ta dogodek kristjani ta dan obiščemo svoje bližnje in se z njimi veselimo novice o Kristusovem vstajenju.

Hvala KUD godba na pihala Semič za glasbeno spremljavo na procesiji.

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Označena polja z zvezdico so obvezna *

Objavi komentar