V Kulturnem centru v Semiču smo na letošnjo cvetno nedeljo, 14. aprila 2019, pripravili že drugi dobrodelni koncert za obnovo farne cerkve v Semiču. Zaradi velikega zanimanja pa smo imeli kar dva termina.

Izjava župnika g. Zidanška:

»Dvakrat smo napolnili dvorano, gostje so se lepo odzvali in tudi farani so zelo pozitivno sprejeli. Upam, da nam je uspelo združiti prijetno s koristnim in da tudi na takšen način lahko razložimo kaj se dela, kako se dela in koliko je še potrebno storiti. In sedaj pred velikonočnimi prazniki tudi malo popestritve letošnjega postnega časa z dobrodelnim koncertom. Del je ogromno, točnih številk koliko bo še stalo ni, je pa veliko del opravljenih prostovoljno ali da darujejo delo in material.«

V tem pomladnem času mineva že leto dni od začetka obnovitvenih del na farni cerkvi sv. Štefana. Zunanjost cerkve že krasi nova streha zvonika, v notranjosti pa se počasi, a vztrajno razkriva nova podoba. Čudovite obnovljene kamnite plošče pa že krasijo tla celotne cerkve. Pripravljeni so nosilci za pritrditev klopi, pod klopmi in v novi zakristiji pa je bilo položeno talno gretje.

Tudi orgle bodo popolnoma obnovljene in povečane ter so edinstven projekt. Zaključna dela na opremi (glavni in daritveni oltar, križev pot, božji grob, klopi, vrata …) se bodo izvajala še vsaj eno leto.

Prostovoljno delo in finančna podpora s strani mnogih občanov, rojakov doma in po svetu, podjetnikov, Občine Semič omogoča, da dela lepo napredujejo in da so ta tudi večinoma poplačana. Vendar pa je potrebno vztrajati do konca, da bodo lahko dokončana vsa načrtovana dela v notranjosti cerkve, nato pa obnovljena še zunanjost cerkve, fasada in okolica.

Omenjena dela naj bi bila končana do 200-letnice posvetitve cerkve leta 2021. Pri tem bo potrebnih še veliko finančnih sredstev. Da bi bilo lažje, smo organizirali dobrodelni koncert, na katerem so nastopili priznani slovenski glasbeniki — Čuki, Mladi Dolenjci, Slovenski zvoki, Darja Gajšek in učenci glasbene šole Gradus ad Parnassum.

Tako so zopet stopili skupaj pri zbiranju sredstev.

Še vedno pa upamo tudi na podporo s strani križniškega reda.


Hvala lepa vsem, ki pomagate pri teh delih na različne načine; s prostovoljnim delom, materialom, gospodinjskimi opravili, s svojimi darovi, molitvijo… Vsem Bog plačaj.

Avtor fotografij: Gašper Plut

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Označena polja z zvezdico so obvezna *

Objavi komentar