V naši župnijski družini se že od 1. avgusta 2020 dogaja, da spredaj pri oltarju stoji duhovnik, ki sploh ni več mlad. Njegov značaj pa tudi ne izdaja prave starosti, čeprav se je v maju začelo njegovo 77. leto.

Lojze (Alojzij) Rajk sem bil rojen 19. maja 1944 v revni kmečki družini v Bojanji vasi, župnija Radovica pri Metliki. Bilo je 14 otrok – 8 fantov in 6 deklet – razen 3-letne sestrice Terezike – smo vsi doživeli odraslost. Zdaj nas je živih še 8 (3 Avstralija, 1 Holandija, 4 Slovenija.). V osnovni šoli sem bil 4 leta na Radovici, 2 v Metliki, 2 na Rakovniku v Ljubljani, v gimnaziji pa 2 leti v Križevcih na Hrvaškem, v Vipavi sem 1964 naredil maturo. Isto leto sem se vpisal v bogoslovje v Ljubljani. 1969 sem septembra šel v JLA do februarja 1971 (Bihać, Delnice – vojaški kuhar).

29. junija 1971 sem bil posvečen v duhovnika v ljubljanski stolnici.

Moja duhovniška pot: 1971 – dve leti kaplan v Ribnici, 1973 eno leto v Šentjerneju, 1974 Moravče-Peče-Vrhpolje, 1976 – nadomeščanje 5 mesecev v Preddvoru in 10 tednov pomoč v Avstraliji. 1976 sem nastopil kot župnik v Starem trgu ob Kolpi-Nemška Loka-Spodnji Log, kjer sem ostal 13 let. (Tu sem tudi kmetoval in zavzeto obnavljal cerkve.) 1990 sem šel za 5 mesecev v duhovniško šolo v Loppiano pri Firencah. Po vrnitvi sem bil imenovan za župnika v mladi župniji Jarše pri Domžalah, kjer sem dokončal gradnjo novega župnijskega centra. 1996 sem se javil za izseljenskega duhovnika v Belgiji in na Nizozemskem. Nekaj let sem skrbel za naše rojake tudi v Luksemburgu. (Tri leta sem bil so-župnik tudi za domačine Flamce v 4 župnijah v Maasmechelenu.) V Bruslju sem tudi lastnoročno obnavljal stavbe Slovenskega pastoralnega centra. Po 10 letih sem bil poslan k slovenskim rojakom v Nemčijo v Essen – Kar v petih škofijah (Essen, Aachen, Köln, Münster, Paderborn) so bili razkropljeni moji “farani” v razdalji 250 km. Tu sem ostal 13 let do upokojitve pri dopolnjenih 75 letih.

V času teh službovanj sem uporabljal poleg slovenskega in hrvaškega še nemški, flamski(=nizozemski), italijanski, angleški in francoski jezik. Bog mi je dal nadarjenost za jezike, pa tudi za mnoga praktična obrtniška dela. Za vse talente sem Bogu zelo hvaležen, pa tudi za dobro voljo, ki mi jo je navrgel…

Dragi semiški farani! Z veseljem sem prišel med vas. Priporočam se vam v molitev, da bi zdrav in veder služil Bogu in vam, dokler mi bodo telesne in duševne moči dopuščale.

(Nekateri so me vprašali, kako naj me kličejo. Meni bo všeč, če mi rečete kar Lojze ali gospod Lojze.)

 

Moj telefon: 069 910 790
E-Mail: alojzijr@gmail.com

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Označena polja z zvezdico so obvezna *

Objavi komentar