V Semiču je trenutno v polnem teku obnova notranjosti farne cerkve, orgel in okolice cerkve, kjer že nekaj časa stoji novo ogrodje kapelice Male Terezike, ki je v teh dneh dočakala novo poslikavo v obliki mozaika p. Marka Ivana Rupnika.

P. Marko Ivan Rupnik je svetovno znani teolog, predavatelj, mislec in umetnik slovenskega rodu, eden svetovno najbolj priznanih sakralnih umetnikov današnjega časa. Njegova umetnost je navdihujoča in odrešujoča, prežeta z dejavno ljubeznijo do Boga in občestva. Od leta 1995 je direktor študijsko-raziskovalnega Centra Aletti, v Rimu, ki deluje
pod okriljem Papeškega vzhodnega inštituta, ki si prizadeva za povezovanje vzhodne, pravoslavne vere in umetnosti z zahodno, katoliško. Med najvidnejšimi so mozaiki v bazilikah romarskih središč: Lurd, Fatima, San Giovanni Rotondo, svetišče Janeza Pavla II. v Krakovu. Med zadnjimi je nastal tudi mozaik v črnomaljski cerkvi sv. Petra.

Kapelica, ki jo je opremil p. Rupnik, bo posvečena sveti Tereziji Deteta Jezusa. V notranjosti jo krasi mozaik njej v čast, na zunanjščini pa je fasada prav tako v obliki mozaika, vendar brez motiva.

Mozaik meri okrog 70m2. Ocena del je preko 50.000€. Seveda je to velik finančni zalogaj posebej, ker v tem času poteka tudi obnova cerkve. Toda zaradi velikega povpraševanja po Rupnikovih mozaikih, smo kot majhna fara, prišli po petih letih na vrsto ravno sedaj. Vsaka cerkev, kapela, ki nosi njegov mozaik, je ponos mesta, kraja. Zaradi izjemne umetniške vrednosti in razpoznavnosti, njegovi mozaiki privabljajo številne domače in tuje turiste.

V kolikor tudi sami cenite tovrstno umetnost, vas prosim, da nas v naših prizadevanjih finančno podprete, kolikor kdo more ali želi. Vsi, ki se boste odločili podpreti ta projekt v večji meri kot botri, boste trajno »zaznamovali« ta projekt.

V notranjosti kapele na kamnitih stolih bodo ploščice z botri, in sicer:

  • Bronasti boter: donacija 500€
  • Srebrni boter: donacija 1.000€
  • Zlati boter: donacija 2.000€

Veseli bomo, če se boste odločili pomagati in sodelovati pri tem pomembnem in zgodovinskem projektu s kakršnimkoli darom.

Bog plačaj.

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Označena polja z zvezdico so obvezna *

Objavi komentar